Stabilt sparande

Om du vill veta exakt hur mycket pengar du kommer att ha tjänat på ditt sparande om några år och vill att pengarna ska växa ordentligt bör du spara dina pengar på ett högräntekonto. Visst kanske man kan tjäna ännu mer pengar genom att placera pengar i aktier och fonder men du kan lika gärna tjäna mindre pengar, eller i värsta fall förlora pengar, på det.

Nej, om du vill ha ett stabilt sparande och garanterat tjäna en rejäl hacka på det ska du placera dina pengar på ett högräntekonto med eller utan insättningsgaranti. Det är förvisso säkrare att spara på ett högräntekonto med insättningsgaranti men om du är lite vågad av dig ska du placera dina pengar på ett högräntekonto utan insättningsgaranti för där får du den högsta sparräntan. Risken att förlora pengar på ett sådant sparkonto är ändå mindre än att du förlorar pengar på att spara i värdepapper.

Kom igång med stabilt sparande

  • Om du inte har några sparpengar ännu bör du öppna ett månadssparkonto med rörlig sparränta och som tillåter fria uttag, men rör bara dina sparpengar om du absolut måste.
  • Bestäm dig för hur mycket du klarar av att spara i månaden och se till att dessa pengar dras från ditt vanliga bankkonto via autogiro. Det här gör att du får lite disciplin på ditt sparande. Om du drabbas av någon plötslig utgift som du inte har råd att täcka med den vanliga hushållskassan är det bara att ta ut pengar från sparkontot eftersom det tillåter fria uttag, det kostar alltså inget.
  • Om du inte gjort av med månadens hushållskassa när du får in nya pengar på ditt konto, sätt då in det överblivna beloppet på sparkontot.

Börja spara med högsta sparräntan

  • När du har sparat ihop kanske 15 000 – 30 000 kr på ditt månadssparkonto bör du öppna ett högräntekonto med fast sparränta för där får du marknadens högsta sparränta, men se till att behålla en liten buffert på ditt månadssparkonto eftersom du inte får röra dina pengar under fasträntekontots bindningstid.
  • Välj en bindningstid på åtminstone 1 – 3 år så får du en riktigt bra sparränta.
  • När du har fått ihop mer pengar på ditt månadssparkonto och/eller bindningstiden har löpt ut på ditt fasträntekonto bör du placera om pengarna på ett nytt fasträntekonto med en ny bindningstid.

Om du gör som vi på högstasparränta.se precis beskrev kommer du att få ett mycket lönsamt och stabilt sparande.